google-site-verification=HDsAXDjCT39w_Vvs8_eX-1608r331qSPVW67w8lEt_w

Șeful DSU, Raed Arafat: Cine este autorul moral al tragediei de la Crevedia

Șeful DSU, Raed Arafat: Cine este autorul moral al tragediei de la Crevedia. Iată ce spune Raed Arafat despre gravul accident de la Crevedia.

“Când se întâmplă aşa ceva trebuie să vedem locul în care s-a întâmplat şi condiţiile care au produs  accidentul, cine l-a generat sau cum a fost generat. Un lucru este evident, nu a fost respectată legislaţia,  nu au fost respectate condiţiile.

Este o staţie care legal este închisă. Au comunicat ei că nu mai au activităţi, dar după care nu ştiu ce alte subterfugii au găsit ca să nu mai fie în competenţa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Deci aici trebuie văzut ce s-a făcut acolo şi asta nu mai e treaba noastră.

Este treaba procuraturii să verifice ce a fost, care sunt responsabilităţile clare şi cui trebuie să fie adresate aceste responsabilităţi care au dus în final la apariţia acestei tragedii. În final, pompierii nu au făcut decât să reacţioneze, să controleze o situaţie, adică au reacţionat după ce cineva nu a respectat regulile şi după ce a apărut prima explozie”, a mai declarat Arafat, citat de Realitatea.net.

Arafat compară Crevedia cu Mihăilești

Șeful ISU a asemănat ceea ce s-a întâmplat la Crevedia cu accidentul de la Mihăileşti, nu cu Colectiv.

“Sunt ţări mult mai mari decât România şi posibilitatea de oferire de locuri a fost zece, două, trei, patru, pentru că asta este problemă cu paturile pentru arşi peste tot, indiferent câte faci în astfel de situaţie, cum era situaţia de astăzi, cum era situaţia când am avut 150 şi ceva de răniţi la Colectiv, atunci clar că trebuie să decongestionezi într-o formă sau alta.

Numai că de această dată şi nu putem să o comparăm, nu se compară, nu e un incident egal cu ce a fost la Colectiv, mai degrabă cu ce a fost la Mihăileşti. Transferurile s-au făcut mult mai rapid şi asta este pentru că după Colectiv – şi asta prin intervenţia României chiar – s-au creat mecanisme la nivelul protecţiei civile europene care ne-au permis să acţionăm mult mai rapid.

De la activare au fost discuţii, discuţii între noi şi diferite ţări, discuţii la nivelul comisiei şi s-au creat mecanisme clare pentru multiple victime, pentru arşi în mod deosebit. Există şi echipă de evaluare. Dacă noi nu-i transferam în primele 24 de ore, altă abordare era să vină o echipă de evaluare, dar atunci transferul întârzia. Şi atunci noi ne-am bazat pe locurile oferite şi medicii noştri care au ales cei care trebuie să plece şi au fost trimişi”, a adăugat Raed Arafat, citat de Realitatea.net.

Citeste si ...