Doliu uriaș în sportul mondial – Un renumit atlet a murit în somn

„Cu inima grea trebuie să anunţ că prietenul şi clientul de multă vreme Dick Fosbury a murit liniştit în somn, duminică dimineaţa devreme, după o scurtă recidivă a cancerului”, a scris Ray Schulte pe Instagram.

Fosbury a făcut istorie atletism cu faimosul său „flop”. O tehnică de săritură dorsală, când toţi ceilalţi sportivi le foloseau pe cele ale “foarfecei”.

În 1968, lumea a descoperit această “pasăre ciudată” care plutea pe cerul oraşului Ciudad de Mexico, unde s-au desfăşurat Jocurile. Săritura lui la 2,24 m, record olimpic ca bonus, i-a adus aurul şi posteritatea într-o disciplină unde va rămâne veşnic marele revoluţionar.

Pentru că, dacă cu câţiva ani mai devreme, a stârnit multe critici, îndoieli şi chiar luări în derâdere în drumul său spre Olimpiadă, într-o America în care antrenorii şi observatorii i-au prezis mai degrabă că va avea gâtul rupt decât să câştige o medalie, moştenirea lui rămâne palpabilă peste cincizeci de ani.

„Nu ştiam că cineva din lume poate folosi (această tehnică) şi nu mi-am imaginat niciodată că va revoluţiona disciplina”, a mărturisit cel care nu a reuşit să se califice la Jocurile de la Munchen, după ce a fost nevoit să-şi pună  pe pauză cariera sportivă pentru studiile de inginerie civilă.

Pentru a spune că înainte de a da dovadă de inventivitate şi perseverenţă, Fosbury, născut în Portland (Oregon) la 6 martie 1947, s-a descris, în autobiografia sa, „Vrăjitorul din Foz”, drept „cel mai prost săritor în înălţime din stat’…

Citeste si ...