Boala cumplită care l-a ucis pe Rudel Obreja. Medic: “Celulele pocnesc precum boabele de pocorn” – de ce i se spune “ucigașul ascuns”

Rudel Obreja, condamnat la 5 ani cu executare în ”Dosarul Gala Bute”, a cerut judecătorilor în vara anului trecut să-l lase să se trateze în libertate. 

Viorel Plosca, vicepreședinte al Ligii Profesioniste de Box, a vorbit despre boala grea cu care Rudel Obreja se lupta: ”Suferea de cancer de pancreas în fază terminală, o boală destul de cruntă și a murit acasă la București. Eram foarte apropiați, un om cu coloană vertebrală, un mare caracter de om, cuvintele sunt de prisos ca să vi-l descriu”.

Cancerul de pancreas este adesea numit „ucigaşul tăcut“ pentru că, la debutul bolii, simptomele lui vin şi trec. Icterul, durerile abdominale şi modificări ale tranzitului intestinal se numără printre semnele prezenţei cancerului de pancreas, scrie adevarul.ro. Specialiştii apreciază că, în următorul deceniu, această boală va secera din ce în ce mai multe vieţi, depăşind rata de mortalitate prin cancer de sân.

Spre deosebire de alte tipuri de cancer care sunt vindecabile dacă sunt depistate din vreme, cancerul de pancreas ajunge să dea repede metastaze. 
“Celulele pocnesc precum boabele de popcorn”, spunea  Otis Brawley, medic-şef şi cercetător ştiinţific la American Cancer Society.  

Cancerul pancreatic este mai frecvent întâlnit la persoanele cu vârsta peste 50 de ani, mai ales la fumători, care au un risc dublu de a face această boală. Consumul de alcool şi dieta bogată în grăsimi, prăjeli şi în afumături sunt alţi factori implicaţi în apariţia tumorii pancreatice. 

De asemenea, sunt mai expuşi cei care au în familie cazuri de cancer de pancreas şi persoanele diagnosticate cu pancreatită cronică (inflamaţie de durată a pancreasului) şi cu diabet zaharat de tip I sau II.

Citeste si ...