google-site-verification=HDsAXDjCT39w_Vvs8_eX-1608r331qSPVW67w8lEt_w

Sărbătoare 30 august: Pomenirea Sfinților Alexandru, Ioan și Pavel cel Nou, Patriarhi ai Constantinopolului

Astăzi, 30 august, îi pomenim pe cei între sfinți Părinții noștri Alexandru, Ioan și Pavel cel Nou, patriarhii Constantinopolului.

Pomenirea Sfinților Alexandru, Ioan și Pavel cel Nou, Patriarhi ai Constantinopolului.

Sfântul Alexandru, Arhiepiscopul Constantinopolului

Sfântul Alexandru s-a născut dintr-o familie modestă și a fost lipsit de cunoștințe academice. Totuși, prin virtuțile și harismele sale apostolice, s-a dovedit demn să-l slujească pe Sfântul Mitrofan, Arhiepiscop al Bizanțului, în calitate de preot și ulterior, în anul 314, ca episcop ajutător.

După victoria Sfântului Constantin asupra lui Licinius, împăratul a organizat o întâlnire oratorică între Alexandru și ritorii păgâni din Bizanț, care au fost înfrânți nu de discursul său, ci de o minune pe care a săvârșit-o.

Cum Sfântul Mitrofan era prea bolnav și bătrân pentru a participa la primul Sinod Ecumenic de la Niceea din 325, l-a trimis pe Alexandru în locul său. După încheierea lucrărilor Sinodului, împăratul Constantin a cerut tuturor Părinților să vină la Constantinopol pentru a-l binecuvânta.

Un înger i-a apărut Sfântului Mitrofan, dezvăluindu-i că își va încredința sufletul Domnului în zece zile și că Alexandru trebuie să-i succeadă ca arhiepiscop. Episcopii s-au bucurat de această veste și, după ce au oficiat slujba de înmormântare a Sfântului Mitrofan, l-au înscăunat pe Alexandru ca prim episcop al noii capitale a Imperiului.

După Sinodul de la Niceea, Alexandru, aproape septuagenar, a continuat să apere credința ortodoxă împotriva intrigilor lui Arie și a acoliților săi.

Convocat la Nicomidia, Arie a reușit să-l înșele pe împărat, semnând o mărturisire de credință ambiguă. Împăratul a cerut reintegrarea lui Arie în biserică, iar Alexandru a fost presat să slujească o Sfântă Liturghie alături de el. Alexandru s-a rugat intens pentru ca Arie să nu fie împăcat cu biserica. Rugăciunea i-a fost ascultată: Arie a murit subit, lipsindu-se de împărtășanie și de viață. Alexandru a continuat să lupte pentru ortodoxie până la adormirea sa în pace, câteva luni după moartea Sfântului Constantin, la vârsta de 98 de ani, lăsând în scaunul de la Constantinopol pe Sfântul Pavel.

Sfântul Ioan, Patriarhul Constantinopolului

Despre care din sfinții patriarhi de Constantinopol cu numele de Ioan se face pomenire în această zi, nu este clar. Totuși, se pare că este vorba de Ioan al VIII-lea Xiphilinos, care a păstorit între anii 1064 și 1075. Originar din Trebizonda, Ioan a fost un învățat în științele juridice și a deținut catedra de drept a Universității imperiale. După o perioadă de exil forțat, a devenit monah și a trăit zece ani în Muntele Olimp al Bitiniei. Chemarea sa la patriarhat a venit din partea împăratului Constantin Doukas.

În vremuri tulburi, cu amenințarea expansiunii turcilor seleucizi, Ioan a căutat să refacă legăturile cu biserica armeană și a trăit în sărăcie și curăție. A dat milostenie, a refăcut biserici și a slujit zilnic Sfânta Liturghie. Era cunoscut pentru interpretarea dogmelor și canoanelor bisericii.

Sfântul Pavel, Patriarhul Constantinopolului

Sfântul Pavel al IV-lea, zis cel Tânăr, era originar din Cipru. Inițial citet, a fost ales Patriarh în cea de-a doua Duminică a Postului Mare din anul 780, după o lungă perioadă de tulburări iconoclaste. Sub presiunea împăratului Leon al IV-lea, Pavel a semnat un document împotriva cultului icoanelor, dar după moartea împăratului a retractat cele semnate. Înfruntând erezia, Pavel a renunțat la scaunul patriarhal și s-a retras la Mănăstirea lui Flor, unde a adormit în pace în anul 784.

Hotărârea sa a condus la convocarea celui de-al VII-lea Sinod Ecumenic, care a restabilit cultul icoanelor în 787.

Alți sfinți pomeniți în această zi

Tot în această zi, pomenim și pe:

  • Preacuviosul Fantin, făcătorul de minuni din Calabria.
  • Sfinții șase Mucenici din Meletina.
  • Preacuviosul Sarmata din deșertul Egiptului.
  • Preacuvioasa Vriena.
  • Sfinții șaisprezece Mucenici Tivei.
  • Sfântul Ierarh Evlavie.
  • Sfinții Mucenici Felix, Furtinian, Septimin și Ianuarie.
  • Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei.

Să ne rugăm ca, prin mijlocirea acestor sfinți, Domnul să ne miluiască și să ne mântuiască. Amin.

 

Citeste si ...