google-site-verification=HDsAXDjCT39w_Vvs8_eX-1608r331qSPVW67w8lEt_w

Sărbătoare 22 august! Pomenirea Sfinților Mucenici Agatonic, Antusa și a altor sfinți iubiți de români

Astăzi, 22 august, e pomenirea Sfântului Mucenic Agatonic și a celor împreună cu dânsul: Zotic, Zinon, Teoprepie, Achindin și Severian.

Sfântul Mucenic Agatonic a trăit în zilele împăratului Maximian (284-305) și era dintr-o familie bună și cunoscută, cea a Hypasienilor.

Pomenirea Sfântului Mucenic Agatonic

Sfântul Mucenic Agatonic a trăit în zilele împăratului Maximian (284-305) și era dintr-o familie bună și cunoscută, cea a Hypasienilor. Un comis anume Evtolmie, trimis de împărat în Nicomidia pentru a omorî creștinii, a ajuns la limanul Carpin. Acolo, aflând pe Sfântul Zotic cu ucenicii lui mărturisind pe Hristos, i-a osândit la moarte prin cruce.

Întorcându-se la Nicomidia, Evtolmie a aflat că principele a crezut printr-un oarecare Agatonic, care întorcea pe păgâni de la închinarea la idoli și-i aducea la Hristos. I-a prins pe amândoi, l-a bătut pe Sfântul Agatonic și l-a dus pe principe în Tracia, unde se afla împăratul, pentru a da seama la dânsul. La satul Patamo, Sfântul Zinon, Teoprepie și Achindin au fost omorâți cu cumplite chinuri, neputând să mai umble din pricina rănilor.

Apropiindu-se de Calcedon, Evtolmie a omorât cu sabia pe Sfântul Severian care propovăduia cu îndrăzneală pe Hristos. La Bizanț, Agatonic și cei împreună cu dânsul, legați, au fost aduși înaintea împăratului. La Silivria (Selimbria), la locul numit Amus, unde era Maximian, li s-au tăiat capetele lui Agatonic, principele și celorlalți creștini aduși din Nicomidia. Astfel au luat cununa muceniciei.

Pomenirea Sfintei Mucenițe Antusa și a Sfântului Mucenic Atanasie, episcopul

Tot în această zi, pomenirea Sfintei Mucenițe Antusa și a Sfântului Mucenic Atanasie episcopul, care a botezat-o pe dânsa și pe mucenicii Harisim și Neofit, slugile ei.

Sfântul Mucenic Atanasie, episcop al orașului Tars din Cilicia, care a botezat-o pe monahia Antusa, s-a săvârșit prin sabie sub împăratul Aurelian (270-275).

Mucenița Antusa a trăit în zilele împăratului Valerian, în cetatea Seleucia. Fiică a lui Antonie și Maria, bogați și slujitori ai idolilor, a crezut în taină și a dorit să ia botezul lui Hristos de la episcopul Atanasie. Convingând pe mama sa să îi dea o pereche de catâri, zicând că se duce la doica ei, a luat cu sine doi fameni robi, pe Harisim și pe Neofit. Pe cale, episcopul Atanasie a fost ridicat de îngeri și adus înaintea ei, botezând-o împreună cu cei doi slugi.

Întorcându-se la mama sa și aflând-o mâhnită, Antusa a plecat la episcopul Atanasie și a luat cinul călugăresc. Locuind 23 de ani în pustie, a suferit multe bântuieli de la demoni și și-a dat sufletul cu pace la Dumnezeu.

Episcopul Atanasie, prins de închinătorii la idoli, a fost dus la Valerian împăratul și după multe chinuri, i s-a tăiat capul. Harisim și Neofit, botezați împreună cu Antusa, au mărturisit înaintea ducelui Apelian și după chinuri, li s-au tăiat capetele.

Pomenirea Sfinților Mucenici Irineu, Or și Oropsis

Tot în această zi, pomenirea Sfinților Mucenici Irineu, Or și Oropsis.

Irineu, diacon al bisericii, propovăduia pe Hristos ca Dumnezeu adevărat. Prins de elini, a fost dus împreună cu Or și Oropsis și aruncați în foc. Ploaia pogorându-se, au ieșit nevatămați. Apoi, fiind dați la fiare și spânzurați, au rămas nevatămați. În cele din urmă, li s-au tăiat capetele cu sabia.

Pomenirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu la Pirso, din Elada

Tot în această zi, pomenirea și prăznuirea Preasfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu la Pirso, din Elada.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Citeste si ...