google-site-verification=HDsAXDjCT39w_Vvs8_eX-1608r331qSPVW67w8lEt_w

Iată ce spune directorul gneral despre greva STB: se va mai ține sau nu

Va fi sau nu va fi grevă STB. Ce spune directorul general despre cererile nerealiste ale sindicaliștilor și despre salariile șoferilor și vatmanilor.

Directorul Societății de Transport București (STB), Adrian Criț, a fost informat de sindicaliști cu privire la declanșarea unui conflict colectiv de muncă, cu amenințarea organizării unei greve generale în absența majorării salariilor, notează G4Media.ro.

În ciuda faptului că salariile șoferilor din Societatea de Transport București (STB) sunt considerate destul de ridicate, un șofer câștigând peste 6.600 de lei net lunar, directorul STB, Adrian Criț, a menționat că unele dintre cerințele lor sunt considerate absurde.

Directorul Societății de Transport București (STB) le solicită sindicaliștilor de la STB, care amenință cu declanșarea grevei și blocarea Capitalei, să prezinte cerințe realiste.

Afirmațiile Directorului STB

Pe de altă parte, trebuie să ținem seama și de măsurile de austeritate, care vor fi implementate la nivel național pentru toate companiile ce au ca acționari statul român sau unitățile administrativ-teritoriale”, a explicat Criț.

Potrivit directorului STB, „impactul bugetar, urmare a solicitărilor sindicatului reprezentativ, e de circa 123 de milioane de lei pe an. E o sumă pe care STB nu și-o permite astăzi. Noi ne dorim să negociem în continuare”.

„E adevărat că ieri (luni, 4 septembrie – n. red.) am primit o notificare din partea sindicatului, vizavi de începerea conflictului colectiv de muncă. Potrivit legislației privind protecția socială, noi suntem obligați să răspundem în trei zile solicitărilor sindicatului, urmând ca după aceea probabil să intrăm într-o zonă de conciliere cu reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă București (…).

Angajații noștri beneficiază de niște salarii OK, din punct de vedere a ceea ce există la nivel național. Salariul mediu brut pentru prima jumătate a anului, urmare a depunerii sitațiilor financiare, e de 8.000 de lei. Vă dați seama? Sunt niște salarii destul de OK la nivelul societății (…).

Tot urmare a analizei efectuate pe prima jumătate a anului, salariul mediu net pentru șoferii și manipulanții de la tramvaie este de 6.616 lei. E o realitate cu care ne confruntăm. Pe lângă drepturile salariale suplimentate foarte mult, sunt și alte solicitări, care de asemenea impactează bugetul societății și aș exemplifica majorarea numărului de zile de concediu cu două zile pentru fiecare categorie de personal, tichete sociale mărite, tichete de masă mărite”, a mai menționat directorul STB.

Care este miza amenințărilor cu greva generală

Întrebat dacă este adevărat că liderii sindicali din STB au cerut spor de burduf, cum a scris Gândul, Adrian Criț a răspuns: „Nu l-aș numi așa. E adevărat că s-a solicitat ca șoferii care conduc vehicule cu o lungime mai mare să beneficieze de sporuri suplimentare de linie (…). Eu consider că pregătirea profesională a șoferilor e aceeași, șoferii se schimbă pe vehicule, nu e nici un șofer proprietarul vehiculului și atâta vreme cât cu toții conduc pe aceleași linii, nu văd de ce să apară diferențieri”.

Criț spune ce solicită de fapt liderii sindicali de la STB, care amenință cu greva: „Doresc practic glisarea, pentru că în momentul de față contractul colectiv de muncă e structurat pe Anexa 2 pe anumite grile de salarizare pe fiecare funcție din cadrul societății și practic doresc majorarea acestor grile de salarizare cu două unități. Asta înseamnă că la venitul mediu, fiecare angajat va câștiga undeva net o valoare de circa 700 de lei”, a mai adăugat directorul STB, potrivit avertizori-deintegritate.ro.

Citeste si ...