google-site-verification=HDsAXDjCT39w_Vvs8_eX-1608r331qSPVW67w8lEt_w

Baza Tineretului din București, între decădere și nepăsare: Infrastructura sportivă în derivă

Recentul discurs-manifest al lui David Popovici a reaprins dezbaterile privind infrastructura sportivă precară și problemele acute din sportul românesc.

GSP.RO a publicat o serie de exemple ale unor baze sportive abandonate sau neterminate, subliniind situația dramatică a Bazinului Tineretului din București.

În 2022, Gazeta a prezentat imagini dezolante cu bazinele de înot din Baza Tineretului, părăsite de peste patru ani din cauza sistării lucrărilor de modernizare, motivată de lipsa autorizației de construcție.

Închiriat în 2018 de firma Phoenicia Express de la Complexul Sportiv Național „Lia Manoliu”, stabilimentul situat în perimetrul Piața Presei Libere – Biserica Cașin – Șoseaua Kiseleff se află într-o stare tot mai proastă.

Surse GSP.RO arată că Phoenicia Express plătește lunar o chirie de 25.000 de euro, iar contractul este valabil până în 2033.

Până în prezent, Phoenicia Express a plătit aproximativ 300.000 de euro anual, din 2018, fără ca ansamblul să fie folosit deloc.

Gazeta a revizitat recent Baza Tineretului, formată în mare parte din ștrand și cinci bazine, dintre care trei sunt de înot: unul olimpic (50 de metri, cu 8 culoare) și unul dedicat săriturilor, dotat cu platforme.

În timp ce parcul este bine întreținut, cu alei pavate colorate și terenuri de tenis și baschet, baza de natație pare abandonată, înghițită de vegetație.

Vegetația densă ascunde un peisaj contrastant: găini și cocoși rătăciți, rămășițele unui restaurant închis. Păsările, scăpate de la a deveni supă, trăiesc acum în libertate, după cum au declarat doamnele care păzesc complexul.

Istoria zbuciumată a Bazei Tineretului

Este incredibil că un astfel de loc zace nefolosit în mijlocul unei capitale europene, fiind închis de șase ani.

Baza a fost „confiscată” în 2000 de un grup de „rechini” imobiliari, condus de Puiu Popoviciu, pentru ca ulterior să apară clubul „Player”, care s-a extins peste bazine.

Complexul Sportiv Național „Lia Manoliu” a reintrat în proprietate în 2016, după o decizie a Tribunalului București. Cu toate acestea, CSN a avut nevoie de doi ani pentru a-i evacua pe deținătorii clubului „Player”.

Phoenicia Express a semnat un contract de închiriere pe 15 ani, obligându-se să reamenajeze bazinele și spațiile comerciale, urmând să exploateze ștrandul până în 2033.

Chiar și după șase ani, nu există semne că baza se va redeschide publicului în curând.

Acest caz evidențiază nepăsarea și gestionarea ineficientă a infrastructurii sportive, punând în pericol nu doar viitorul sportivilor, ci și al sportului românesc în ansamblu.

Citeste si ...