Marcel Boloș lasă „câinii să latre”și își vede liniștit de reformă. În timp ce i se așteaptă demisia, Ministrul Finanțelor își face treaba și anunță măsură după măsură. Una dintre acestea este foarte lăudabilă, de altfel, deși s-ar putea să-i deranjeze pe unii … jucători.
Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor, a reușit să „își pună în cap” toți liderii coaliției. Deși atât liderii PNL, cât și PSD, așteaptă demisia lui Boloș, unele surse din PNL spunând că ”Dacă mai rămâne, ne pune toate categoriile profesionale în cap“, acesta se comportă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Să faci ce spune popa, nu ce face popa
Marcel Boloș le declară război jucătorilor de păcănele ce doresc să mai bea și câte un pahar de alcool, în timp ce își încearcă norocul la celebrele aparate. O fi și păcat să bei alcool, ca să nu mai vorbim de NOROC – care nu e de la Dumnezeu, ci de la necuratul…
Și cine ar putea ști mai bine astfel de detalii creștinești decât Marcel Boloș, preot misionar, actual ministru de Finanțe. Chiar dacă pentru unii „alcoolul este viața și viața e alcool”, popa ministru luptă pentru interzicerea alcoolului în sălile de jocuri de noroc, pe premisele dobândite în altar. Are și argumente solide, de altfel.
Boloș invocă suferința familiilor destrămate din cauza acestui viciu. Ministerul Finanţelor a publicat un OUG care urmează să fie aprobat de Guvernul României, prin care să ne asigurăm că resursele provenite din jocurile de noroc sunt gestionate corect.
Taxe mai mari pentru cei care fac bani din afaceri cu „Necuratul”
Cum „banul e ochiul dracului” și norocul era o zeitate pentru care se sacrificau copii mici…, Boloș pare să știe că impozitarea pe aceste afaceri trebuie să fie direct proporțional cu păcatul săvârșit.
„În primul rând, vom stabili niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenței de organizare și de exploatare a jocurilor de noroc, care se plătesc anual, precum și a taxelor speciale și a garanțiilor depuse de companii.
Mai mult, toți operatorii vor fi obligați să aibă sediul fiscal în România și să plătească aici taxe și impozite.
Mai departe, nu putem să nu vorbim despre faptul că în spatele cifrelor se află poveștile reale ale oamenilor.
Din păcate, multe dintre acestea sunt povești despre suferință, despre speranțe pierdute și familii destrămate. Trebuie să ne amintim că, înainte de toate, suntem responsabili pentru binele fiecărui cetățean.
Tocmai de aceea, reforma trebuie să însemne să ne asigurăm că veniturile colectate în interesul nostru colectiv, nu în beneficiul unor indivizi sau grupuri privilegiate.
O parte din aceste sume vor fi direcționate pentru pentru prevenirea si tratarea dependenţei de jocuri de noroc, sub forma unui fond special destinat, din care să fie alocate sume pentru activităţi şi programe pentru prevenirea şi tratamentul dependenţei de jocuri de noroc.
Tot pentru protejarea persoanelor aflate în situații de risc, vom interzice comercializarea alcoolului în sălile de jocuri de noroc.
Prin reformă, putem institui programe eficiente pentru tratament și prevenție a dependenței de jocurile de noroc, pentru a oferi o mână de ajutor celor care luptă să se elibereze din capcana acestui viciu”, a transmis Marcel Boloș, conform realitatea.net.
Ce prevede ordonanța lui Boloș
”Se înființează pe lângă O.N.J.N. o activitate finanțată integral din venituri proprii în conformitate cu prevederile Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru promovarea respectării principiilor și măsurilor privind jocurile de noroc responsabile social, astfel cum sunt acestea reglementate de prevederile art. 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 20/2013 privind înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările și completările ulterioare. Veniturile proprii se constituie din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați, cu următoarele contribuții anuale:
(i) organizatorii de jocuri de noroc la distanță licențiați din clasa I – 500.000 euro anual;
(ii) persoanele juridice implicate direct în domeniul jocurilor de noroc tradiționale și la distanță licențiate din clasa II – 15.000 euro anual;
iii) jocurile la distanță monopol de stat clasa III – 100.000 euro anual;
(iv) organizatorii de jocuri de noroc tradiționale licențiați, după cum urmează:
Pentru jocurile loto: 200.000 euro anual
Pentru jocurile de videoloterie: 100 euro pentru fiecare aparat anual
Pentru pariurile mutuale: 50.000 euro anual
Pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro anual
Pentru pariurile în contrapartidă: 100.000 euro anual
Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor: 4.000 euro anual pentru fiecare masă de joc
Pentru jocurile caracteristice clubului de poker: 5.000 euro anual pentru fiecare club
Pentru jocurile tip slot-machine se va aplica etapizat după cum urmează:
– 100 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2023, proporțional cu perioada de timp rămasă după intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe;
– 300 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2024
– 500 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul în anului 2025 și următorii.
Pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc: 5.000 euro anual
Pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor rețelelor de televiziune: 500.000 euro anual”, se arată în ordonanță.
Dacă voi nu îl vreți, Boloș vă vrea. Și de nu îl iubiți, el vă iubește și tot va merge înainte, ori cu voi(e), ori fără voi(e)!
Atacat în ultimul timp atât de liderii coaliției din PSD și PNL, cât și de patronii de oamenii din industria jocurilor de noroc, Boloș e de neclintit și își continuă planurile ca și cum varianta demiterii nu ar exista. Ministrul Finanțelor susține că a fost amenințat de mafia păcănelelor și solicită statului să verifice dacă nu cumva aceste acțiuni sunt o formă de șantaj.
„Nu comparăm România cu un stat cu 500 de mii de locuitori și spunem că impozitarea unică funcționează, trebuie să vedem perspectiva, nu o faci într-o singura zi. Suntem singurul stat din UE care mai avem păcănele în orașe. Am văzut și reacția și atacurile și la mine și la Freddie.
Eu consider că deja am ajuns într-o formă de șantaj și, în calitatea mea de prim-ministru, solicit statului să vadă dacă e vorba de o încălcare a legii și de un șantaj. Nu știu dacă voi fi cel mai bun prim-ministru, încerc, nu e asta provocarea mea”, a spus Marcel Ciolacu.
Boloș vrea majorarea taxelor de exploatare a resurselor naturale
Deșii liderii coaliției îl vor demis pe Boloș, după ce a vorbit de problemele financiare ale României, de pericolul suspendării fondurilor, dar și zdruncinarea din temelii a zonei bugetare, prin primele măsuri care îi vizau pe angajații de la stat, Ministrul Finanțelor continuă să atraga antipatii cu noi reforme.
Ministerul Finanțelor a pus în transparență publică, miercuri seară, un proiect de Ordonanță de Guvern ce vizează majorarea taxelor de exploatare a resurselor naturale. Acest proiect prevede ca aceste redevențe să se actualizeze anual cu rata inflației, în condițiile în care acestea nu au mai crescut din 2004, conform realitatea.net.
Potrivit proiectului, Guvernul va indexa chiar din acest an, 2023, taxele, tarifele şi redevenţele din domeniul petrolier şi minier.
„Cu privire la dispoziţiile ce privesc taxele, tarifele şi redevenţele din domeniul petrolier şi minier, se instituie obligativitatea indexării anuale cu rata inflaţiei aferentă anului anterior plăţii acestora.
Referitor la sumele reprezentând redevenţa petrolieră şi minieră, se creează temei legal pentru ajustarea cu rata anuală a inflaţiei datorate conform contractelor de concesiune petrolieră şi minieră precum şi premisele de exploatare şi prospecţiune în vigoare prin acordul părţilor, precum şi a celor nou încheiate ulterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de Urgenţă”, se menţionează în Nota de fundamentare a proiectului.
În același timp, redevențele petroliere, care sunt la același nivel din anul 2004, nu vor putea fi indexate decât dacă titularii acordurilor și contractelor petroliere vor fi de acord cu majorarea lor și în acest sens legea spune că vor exista negocieri.
În proiect se arată că Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și Agenția Domeniilor Statului (ADS) vor avea obligația de a ″negocia″ cu concesionarii pentru a-i convinge să accepte indexarea anuală cu inflația.
(3) Agenția Națională pentru Resurse Minerale este autorizată să ia toate măsurile legale ce se impun pentru a duce la îndeplinire prevederile alin. (1) și (2) referitoare la tarifele, taxele și sumele reprezentând redevențele petroliere”, se arată în proiectul de OUG pregătit de Ministerul Finanțelor, cu dezlegare de la însuși preotul Marcel.