google-site-verification=HDsAXDjCT39w_Vvs8_eX-1608r331qSPVW67w8lEt_w

Creșterea salariului minim pe economie în România: Negocieri la nivel guvernamental

Guvernul României ia în considerare o revizuire a salariului minim pe economie, în urma unui avertisment transmis de guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR).

La Ministerul Muncii, negocierile sunt în desfășurare pentru stabilirea unei noi formule de creștere anuală a salariului minim. Sursele indică faptul că se propune includerea salariului mediu pe economie în ecuația de calcul.

La cât ar putea ajunge salariile

Cu un salariu mediu brut pe economie de aproximativ 8.500 de lei în prezent, se estimează că, în baza acestei formule, salariul minim ar putea crește la aproximativ 4.250 de lei, o majorare de aproape 1.000 de lei față de nivelul actual.

Cu toate acestea, sindicatele avertizează că proiectul de lege nu specifică clar că salariul minim va fi stabilit la 50% din salariul mediu brut pe economie.

Creșterea salariului minim, pe masa Guvernului. Care este noua formulă și  la cât ar putea să ajungă salariile românilor

Conform sindicatelor, aceasta poate indica faptul că salariul minim ar putea să nu ajungă la 50% din salariul mediu brut pe economie.

În schimb, se preconizează că se vor purta negocieri în Consiliul Național Tripartit pentru o majorare mai semnificativă, însă care să nu acopere în totalitate diferența menționată.

În timp ce detaliile finale ale formulei rămân de stabilit, guvernatorul BNR avertizează că nivelul ridicat al datoriei publice, care a depășit 50% din produsul intern brut, ar putea duce la înghețarea salariilor, probabil începând cu anul viitor, punând sub semnul întrebării perspectivele creșterii salariului minim.

Citeste si ...