google-site-verification=HDsAXDjCT39w_Vvs8_eX-1608r331qSPVW67w8lEt_w

„AUSTERITATE”: Cresc voucherele de vacanță pentru bugetari

Noutăți din partea Guvernului cu privire la măsurile de austeritate: Se propune majorarea valorii voucherelor de vacanță, dar și impozitarea acestora.

Valoarea voucherelor de vacanță pentru bugetari va crește oficial la 1.600 de lei per angajat, față de 1.450 de lei. Acest beneficiu se aplică doar pentru cei cu salarii nete mai mici de 8.000 de lei, excluzând astfel bugetarii cu venituri peste această sumă, informează Realitatea.net.

Pe lângă aceasta, tichetele de masă și voucherelor de vacanță acordate conform legii reprezintă beneficii salariale care nu sunt incluse în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii.

Aceste schimbări sunt parte din proiectul de măsuri fiscale ce urmează să fie votat în Parlament în această săptămână.

Noul proiect propune ca angajații să plătească contribuții de asigurări sociale pentru valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate conform legii.

Aceste sume vor fi incluse în baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au venituri din salarii și asemănate salariilor, respectând aceleași limite și condiții ca cele stabilite pentru aceste bilete de valoare, acordate angajaților care nu primesc astfel de beneficii.

Această măsură vizează aplicarea unui regim fiscal uniform pentru veniturile sub formă de tichete de masă și vouchere de vacanță, acordate conform legii, asemănător cu cel aplicat pentru indemnizația de hrană și indemnizația de vacanță conform Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare. Guvernul va prezenta aceste propuneri în Parlament și își asumă responsabilitatea pentru aceste măsuri fiscale în această săptămână.

Vor crește prețurile

Guvernul a dezvăluit un proiect de lege privind măsurile fiscale menite să reducă deficitul bugetar. Aceste măsuri includ majorarea taxelor și impozitelor, afectând direct populația. Se vor elimina facilitățile și scutirile fiscale pentru anumite categorii de salariați, iar TVA-ul va fi supus revizuirii. De asemenea, costurile încălzirii centralizate, produsele din alcool și tutunul ar putea crește. Băncile vor fi impozitate pentru veniturile lor considerabile din dobânzi, iar instituțiile statului vor fi reorganizate.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul va susține acest proiect de lege privind măsurile fiscale și bugetare în fața Parlamentului în această săptămână, asumându-și responsabilitatea pentru el, potrivit Realitatea.net.

Citeste si ...