Duminică, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunțat că este foarte probabil ca până la sfârșitul lunii iulie să fie înregistrat un nou record de temperatură în România.
Aceasta vine după ce luna iunie a fost declarată cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice în România.
„În acest an deja înregistrăm noi recorduri, după o lună iunie, cea mai caldă lună din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră, dar și la nivel mondial. Iată că, acum, avem un al doilea val de caniculă, mai intens, de lungă durată și persistent, cu extindere în aproape toată țara.
Nu se încheie, am actualizat estimările pentru luna lui cuptor și există o probabilitate foarte mare ca cel puțin până spre finalul lunii să consemnăm temperaturi, în medie, mai ridicate decât în mod obișnuit, astfel încât să vorbim de un nou record”, a declarat Elena Mateescu, într-o intervenție televizată.
Săptămâna actuală – Cea mai caldă din istorie
Directorul ANM a subliniat că săptămâna în curs înregistrează abaterile termice cele mai ridicate, cu temperaturi ce depășesc normalul cu până la 7 grade Celsius, făcând-o cea mai călduroasă săptămână din istoria măsurătorilor.
„Vorbim de temperaturi de până la 7 grade Celsius peste medie, fiind se pare cea mai călduroasă săptămână, după care semnalul pentru următoarea săptămână, 15-22 iulie, să mențină aceeași evoluție, cu abateri ușor mai scăzute de 5 grade, dar tot o săptămână caldă și chiar spre finalul săptămânii să vorbim de temperaturi ridicate, mai ales în partea de sud a țării”, a explicat Mateescu.
În contextul valului de căldură, directorul ANM a evidențiat și problema precipitațiilor insuficiente.
România se confruntă cu o secetă pedologică extremă și severă în cea mai mare parte a țării, exceptând unele zone restrânse din vestul, centrul și nord-vestul țării.
„Este posibil ca până la sfârșitul lunii să nu consemnăm precipitații care să refacă rezerva de apă la valori favorabile. Este un an dificil, o vară dificilă pentru agricultură, cu temperaturi foarte ridicate și intervaluri lungi în care vorbim de temperaturi mai mari de 32 de grade și nu în ultimul rând precipitații insuficiente.
Se menține această tendință, pentru 2024, ca fiind unul dintre cei mai secetoși ani, dar în același timp, cu siguranță va înscrie un nou record în topul anilor cei mai călduroși, și în țara noastră”, a adăugat Mateescu.
Foto: meteoromania.ro
Este evident că schimbările climatice și extremele meteorologice sunt din ce în ce mai pronunțate în România.
Cetățenii și autoritățile trebuie să se pregătească pentru a face față acestor condiții meteorologice extreme și să ia măsuri adecvate pentru a proteja atât populația, cât și agricultura afectată grav de secetă.