google-site-verification=HDsAXDjCT39w_Vvs8_eX-1608r331qSPVW67w8lEt_w

Creșterea bruscă a prețului pentru un aliment l-a făcut mult mai atractiv pentru hoți – Lovitură neașteptată

Un furt masiv de ulei de măsline în valoare de peste 500.000 de euro a avut loc recent în Spania, țara fiind cel mai mare producător mondial de ulei de măsline. Aproximativ 50.000 de litri de ulei de măsline extra virgin au fost sustrași de la o fabrică din regiunea Cordoba. Incidentul a durat în jur de două ore și a implicat încărcarea uleiului în două cisterne.

Creșterea prețurilor alimentează infracțiunile

Deși furturile din industria alimentară nu sunt neobișnuite, creșterea prețurilor uleiului de măsline a făcut ca acest produs să devină o țintă atractivă pentru hoți. Seceta severă din Spania a dus la o creștere semnificativă a prețurilor, complicând situația pentru producătorii deja afectați de vremea extremă și costurile ridicate.

“Aurul Lichid” al Spaniei

Martin Parra, manager la Marin Serrano El Lagar SL, compania care a fost victima furtului, a descris uleiul de măsline ca fiind “un fel de aur lichid”. Prețurile sunt așteptate să continue să crească, ceea ce face produsul și mai atractiv pentru infractori.

Impactul schimbărilor climatice

Schimbările climatice au avut un impact semnificativ asupra industriei uleiului de măsline din Spania. Seceta a redus producția la jumătate în sezonul 2022-2023, iar provocările din Italia au limitat livrările globale. Fermierii se așteaptă la o recoltă slabă și în acest an, ceea ce va duce la o creștere continuă a prețurilor.

Măsuri de securitate

Pentru a contracara aceste furturi, producătorii iau măsuri de securitate suplimentare, cum ar fi instalarea de porți noi sau angajarea de paznici. Macarena Sanchez, președintele asociației locale de producători de ulei de măsline, speră că poliția va reuși să găsească hoții, deoarece aceștia nu au documente care să ateste originea uleiului.

“Dacă uleiul părăsește țara, cu siguranță va fi pierdut”, avertizează Martin Parra.

În acest context, prețurile uleiului de măsline au crescut cu aproximativ 15% de la mijlocul lunii iulie, potrivit asociației pentru protecția consumatorilor OCU. Această tendință de creștere a prețurilor și a furturilor nu pare să se oprească prea curând, ceea ce face ca producătorii să fie tot mai îngrijorați.

Citeste si ...