google-site-verification=HDsAXDjCT39w_Vvs8_eX-1608r331qSPVW67w8lEt_w

Crăciuniţa, tisa şi vâscul: Ce ar trebui să știi despre efectele negative ale acestor plante

Crăciuniţa, tisa şi vâscul – trei dintre plantele care sunt strâns legate de sărbătorile de iarnă și care se regăsesc în cele mai multe dintre aranjamentele ornamentalea – scund proprietăţi mai puţin cunoscute, fiind deosebit de toxice.

 

Unele plante sunt adevărate podoabe din ce în ce mai utilizate în decorarea meselor de sărbători, a locuinţelor, o piesă deosebită în aranjamentele ornamentale.

 

Crăciuniţa, Floarea Crăciunului sau Steaua Crăciunului

Este o plantă a cărei frunze îşi schimbă culoarea în preajma Naşterii Domnului, devenind o podoabă din ce în ce mai utilizată în decorarea meselor de sărbători, a locuinţelor, o piesă deosebită în aranjamentele ornamentale.

Potrivit cercetătorilor Băncii de Resurse Vegetale Genetice (BRGV), această plantă este însă deosebit de toxică, motiv pentru care nu ar trebui lăsată la îndemâna copiilor şi necesită atenţie în momentul în care este îngrijită.

 

„Această plantă decorativă care arată foarte frumos, pe atât de toxică poate fi. Trebuie să avem grijă atunci când o îngrijim, în special când îi rupem frunzele, lăstarii, trebuie să ne spălăm bine pe mâini cu săpun, pentru că sucul acela dacă rămâne pe mâini şi ducem mâna la ochi, la gură, putem să avem iritaţii destul de dure sau foarte grav, putem să facem toxiinfecţie alimentară.

Mare atenţie şi la copii în perioada aceasta, mai ales cei care sunt mici, lăsaţi nesupravegheaţi şi care au tendinţa de a duce la gură tot ceea ce prind. Ar fi un mare pericol ca aceste plante să fie lăsate în preajma copiilor. Sunt frumoase, ornamentale, dar sunt toxice”, a declarat pentru Agerpres directorul BRGV, Costel Vînătoru.

 

Cetina de tisă poate provoca moartea

Citeste si ...