Cercetătorii de la MIT au realizat o descoperire revoluționară în domeniul tehnologiei de izolare fonică cu ajutorul unei țesături ultra-subțiri capabile să anihileze aproape complet zgomotele și vibrațiile.
Această inovație se bazează pe utilizarea unei fâșii de fibră piezoelectrică, similară cu tehnologia găsită în căștile cu anulare a sunetului, pentru a bloca sunetele nedorite.
Grosimesa țesăturii
Țesătura, care are o grosime de doar 0,13 mm, este echipată cu fibră piezoelectrică care emite unde sonore defazate, interferându-se cu sunetul pe care dorim să-l anihilăm.
Potrivit cercetătorilor, această tehnologie poate fi folosită pentru a crea perdele despărțitoare în spații de lucru sau pentru a fi instalată pe pereți pentru a bloca zgomotul enervant al vecinilor.
Yoel Fink, șeful MIT Electronics Research Laboratory, explică faptul că noua tehnologie oferă o soluție inovatoare pentru crearea unor spații liniștite folosind un material foarte subțire, spre deosebire de pereții groși necesari pentru a izola zgomotul.
Țesătura funcționează prin vibrarea și generarea undelor sonore care interferează cu zgomotul, reducându-l semnificativ.
O reducere de până la 95% a vibrațiilor
Deși eficacitatea acestei tehnologii este mai mare în spații mici, cercetătorii au reușit să demonstreze o reducere de până la 95% a vibrațiilor și o scădere cu 75% a sunetului transmis în experimentele lor.
În plus, țesătura a arătat o capacitate surprinzătoare de a reflecta sunetul înapoi la sursa sa, cu o eficiență de până la 68%.
Cercetătorii continuă să exploreze modul în care diferite dimensiuni ale porilor și frecvențe ale sunetului afectează performanța țesăturii, și sunt în căutarea unor modalități de a îmbunătăți și mai mult eficiența acesteia prin ajustarea structurii și compoziției materialului.
Grace Yang, autor principal al studiului, afirmă că există multe direcții de cercetare promițătoare pentru această tehnologie, care ar putea revoluționa modul în care gestionăm zgomotul în diferite medii.