google-site-verification=HDsAXDjCT39w_Vvs8_eX-1608r331qSPVW67w8lEt_w

Românii care denunţă evazioniştii ar putea primi o parte din valoarea fraudei! Iată despre ce este vorba

Românii care denunță evazioniștii ar putea primi 1% din valoarea prejudiciului cauzat statului. Anunțul a fost făcut de Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, după ce premierul a decis să demită conducererea fiscului și a autorității vamale

 

Ministrul de finanţe vrea să implice românii în combaterea evaziunii fiscale. Cei care semnalează anonim fapte ilicite ar putea primi de la jumătatea anului viitor stimulente financiare.

 

Ce spune Marcel Boloş

“Ne gandim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că e, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională.” 

Oamenii vor putea semnala online dacă, spre exemplu, angajatorul face plata parțială pe cartea de muncă sau o firmă nu emite factură fiscală. Pentru a combate evaziunea fiscală care ajunge la peste 10% din PIB, adică 160 de miliarde de lei, Ministerul de Finanțe digitalizează cu bani europeni instituțiile din subordine.  De la 1 ianuarie, factura electronică va fi obligatorie pentru toate tipurile de tranzacții realizate între firme, relatează Avertizori de Integritate care citează ObservatorNews.ro

 

 

Soluţiile autorităţilor pentru a combate evaziunea fiscală

ANAF monitorizează acum plata taxelor cu un sistem informatic vechi, cu peste 400 de aplicaţii independente. În noul soft, vor fi interconectate milioane de date din cele 660.000 de case de marcat, sistemul e-transport, sigiliul electronic al mărfurilor, facturi electronice şi informaţii contabile.

 

Citeste si ...