google-site-verification=HDsAXDjCT39w_Vvs8_eX-1608r331qSPVW67w8lEt_w

Noi detalii ies la iveală în cazul TRAGEDIEI de la Călimănești. De ce se tem vinovații

O anchetă jurnalistică realizată de Anca Alexandrescu și jurnalistul de investigații Mihai Belu semnalează, pe baza mai multor documente, că vina pentru tragedia de la Călimănești ar fi împărțită între firma lui Dorinel Umbrărescu, UMB Spedițion, CNAIR și Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași.

Ancheta jurnalistică a vizat identificarea țapilor ispășitori din acest caz.

Observând firul cronologic al documentelor, ancheta jurnalistică a arătat că respectivul contract pentru tronsonul Focșani – Bacău al A7 s-a semnat pe 28.12.2022.

„Era un contract din fonduri europene, in proporției de circa 70%. Banii sunt din PNRR, de asta sunt disperați, că dacă se află că a fost cea mai mică neregulă vor pierde acești bani și vor trebui dați din bugetul de stat,” a precizat Anca Alexandrescu.

Imediat după semnarea contractului, pe 4 ianuarie 2023, Transgaz a oferit avizul de principiu în care prezintă cum trebuie să se lucreze, însă CNAIR a dat ordinul de începere a lucrărilor abia în martie.

Deși lucrările erau întârziate, facturile erau plătite în avans

Situația devine și mai ciudată atunci când observăm că, deși lucrările erau întârziate, facturile erau plătite în avans. Jurnaliștii au evidențiat faptul că deși factura era scadentă în data de 10.10.2023, a fost plătită cu 39 de zile înainte.

„Bucata unde s-a produs explozia are o valoare de 2,3 mld. de lei și o perioadă de executare de 30 de luni, avem deja 5 luni, deci 16% din contract, deci ar fi trebuit să fie la 16% din lucrare. Au emis însă o factură de 49 de milioane de lei, care reprezintă 2%, ceea ce indică o întârziere măricică”, a explicat jurnalistul Mihai Belu.

“Factura era scadentă în 10.10. 2023 si au plătit-o cu 39 de zile mai devreme. Care era graba?” a întrebat Anca Alexandrescu.

M. Belu: Este greu de explicat, pentru că eu nu cred că putea fi plătită factura asta sub nicio formă. O cerere intermediară de plată are câteva sute de pagini care conțin toate datele lucrărilor executate.

A. Alexandrescu: Îmi spune cineva că nu le verifică nimeni.

Cine este țapul ispășitor

M. Belu: „Aceste cereri vin la București și în acest moment principalul candidat la probleme este Emilian Rusoiu, cel care a preluat cele 102 pagini venite de la DRDP Iași și a dat-o în plată, fără o verificare în teritoriu

Și aici este o probleme din ce în ce mai mare și toți oamenii ăștia și-au dat seama că se caută un acar Păun.

Toți oamenii de la CNAIR si Min. Transportuilor își dau seama că NU O SĂ INTRE GRINDEANU la pușcărie, nici măcar nu se poate face nici acord de recunoaștere. În momentul de față acest domn Rusoiu pare să fie acarul Păun”, a afirmat Belu, conform realitatea.net.

Ordinea cronologică și indicatorii tehnico-financiari

Semnarea contractului Focșani – Bacău  (28.12.2022)
Preț total: 6,5 miliarde de lei (4 loturi)
Lot 1 Focsani – Domnești Târg km 0+000 – km 35+600
preț Lot 1: 2,3 miliarde de lei = aproximativ 13,5 mil. euro/km de autostrada.
Durata contractului: 30 de luni.
Data începerii lucrărilor: aprilie 2023.
După 5 luni de la începerea lucrărilor (16% din durata totală a contractului) s-a facturat 49,4 milioane de lei (2% din valoarea contractului)
Cererea Intermediară de Plată (CIP 1) a fost făcută pe baza documentelor prezentate de constructor și verificate, în lipsa unei terțe părți, de către DRP Iași care îndeplinește rolul de „diriginte de șantier”
Datele din CIP 1 nu sunt verificate.
Factura și CIP-ul aferent au fost avizate de oameni din CNAIR din birou, fără verificare în teren.
Emil Rusoiu a preluat documentele de la DRP Iași și Spedition UMB și a avizat plata.

Ancheta jurnalistică este încă în desfășurare.

 

Citeste si ...