Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a clarificat marți seara contextul în care a folosit termenul „cretini” într-o postare pe Facebook, menționând că se referea la anumite persoane din Primărie care „nu au alt scop în viață decât să pună bețe în roate”.
Acesta a precizat că numărul acestor persoane este mai mic de 1% din totalul funcționarilor.
Într-un interviu acordat Euronews, Nicușor Dan a explicat că a făcut aceste comentarii în contextul demisiei Dianei Punga din funcția de administrator public, începând cu 1 august.
Primarul a exprimat regretul față de plecarea Dianei Punga, cu care a colaborat timp de 12 ani, și a subliniat dificultățile întâmpinate în administrația publică comparativ cu sectorul privat.
Frustrarea din administrația publică
Nicușor Dan a explicat că în administrația publică relația dintre instituție și angajați este mult mai rigidă decât în sectorul privat.
El a dat exemplul prescripției greșelilor vechi de peste un an sau un an și jumătate, ceea ce face dificilă sancționarea greșelilor comise, cum ar fi emiterea unor autorizații ilegale.
Conflicte cu prefectul Capitalei
Primarul a adus în discuție și acțiunile prefectului Capitalei, Rareș Hopincă, care a atacat de două ori numirea lui Eduard Valentin Stroe în funcția de director general al Poliției Locale București.
„Legea spune că atunci când prefectul atacă, se suspendă actul respectiv. Deci, oamenii pe care noi i-am mutat au revenit înapoi”, a explicat Nicușor Dan, menționând că aceste atacuri au dus la întârzieri și la pierderea timpului în tribunal.
Demisia Dianei Punga
Cu cinci zile în urmă, Nicușor Dan a anunțat pe Facebook demisia Dianei Punga, city manager al Primăriei Capitalei.
El a elogiat dedicarea și eficiența acesteia, subliniind că a muncit 12 ore pe zi, inclusiv în weekend, și a rezolvat numeroase probleme.
„De ce pleacă? Pentru că viața în administrația publică este frustrantă și consumatoare de energii”, a scris primarul, reiterând dificultățile de a colabora cu alte instituții și de a gestiona obstacolele birocratice.
Nicușor Dan a încheiat subliniind că, în loc să se concentreze pe construcție și dezvoltare, în administrația publică trebuie să facă față provocărilor venite din partea unor funcționari care sabotează eforturile administrației.
„Sunt persoane foarte izolate, dar foarte inventive, care își petrec timpul în a vedea ce pot să facă împotriva primarului”, a concluzionat edilul.