google-site-verification=HDsAXDjCT39w_Vvs8_eX-1608r331qSPVW67w8lEt_w

Directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor Bucureşti, acuzat de luare de mită, rămâne în arest preventiv. Cât costa o vorbă bună la Primăria Municipiului București

Directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor Bucureşti, Cristian Plută, acuzat în dosarul de luare de mită, rămâne în arest preventiv. Contestaţiile depuse de Direcţia Naţională Anticorupţie şi de Silviu Stăncilă au fost respinse de Înalta Curte de Casație.

Directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor Bucureşti a fost arestat săptămâna trecută, pentru 30 de zile, sub acuzația de luare de mită. Procurorii anticorupție au ridicat probe într-un dosar de luare de mită. Cristian Plută a strâns o avere impresionantă în ultimii ani: a cumpărat trei terenuri, o casă și a castigat 25.000 de euro în doi ani, în timp ce era directorul de investiții al instituției.

Plută și Stăncilă, parteneri de infracțiuni și de închisoare

Atât directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor Bucureşti, cât și nelipsita mână dreaptă a acestuia, Silviu Stăncilă, din dosarul ASSMB, își vor petrece următoarele 30 de zile în spatele gratiilor. Deși cei doi au contestat măsura dispusă, sperând la libertate, Înalta Curte de Casație le-a respins ca nefondate contestațiile.

Săptămâna trecută, în acest dosar, directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor Bucureşti, Cristian Plută, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. De asemenea, s-a mai emis mandat de arestare pentru o persoană fizică – Silviu Stăncilă, acuzată de comiterea mai multor infracţiuni.

„Admite propunerea de arestare preventiva formulata de DNA, Structura centrală, în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Plută Cristian şi Stăncila Silviu pe o durată de 30 de zile, de la 19.09.2023 până la 18.10.2023 inclusiv”, a fost decizia magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, conform realitatea.net.

Managerul Spitalului Colentina a fost plasat în arest la domiciliu

Deși inițial au fost reținute patru persoane, George Mirel Cristescu va sta în arest la domiciliu, iar Dumitru Alexandru a primit control judiciar.

„(…) respinge ca neîntemeiată propunerea de luare a arestării preventive formulată de DNA structura centrală în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Cristescu George Mirea şi Dumitru Alexandru Paul (…) dispune luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpatul Cristescu George Mirel pe o perioada de 30 de zile de la 19.09.2023 pana la 18.10.2023 inclusiv”, au mai decis magistraţii.

Cât îl costa pe managerul spitalului Colentina o vorbă bună la Primărie

Procurorii anticorupție investighează la acest moment două aspecte. Primul vizează că Directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor Bucureşti ar fi primit 20.000 de euro de la George Mirel Cristescu, managerul spitalului Colentina, pentru a-i asigura acestuia numirea în funcție. Acesta ar fi urmat să intervină la Primărie Municipiului București pentru funcția mult dorită.

Contracte de achiziții acordate pe șpagă

Al doilea aspect se referă la contractele de achiziții pe care Cristian Plută le-a acordat după ce a primit o șpagă de 300.000 lei.

Adjunctul Administrației Spitalelor București, a strâns o avere uluitoare în ultimii ani. Acesta și-a cumpărat trei terenuri, o casă și a strâns 25.000 de euro, în timp ce era directorul de investiții al instituției.

Potrivit declarației de avere, în 2020, Cristian Plută nu deținea active, case, terenuri, depozite bancare sau alte bunuri, nu avea credite și nici nu acordase împrumuturi. În schimb, avea trei mașini (Dacia, Renault și Volvo), cumpărate în perioada 2005-2011.

Veniturile declarate de Plută erau salariul de la ASSMB (113.398 lei/an), salariul soției de la o societate (16.800 lei/an) și alocațiile a doi copii (3000 lei/an).

Anii de glorie pentru Plută

În 2021 și 2022, când era director la Direcției de Investiții în cadrul ASSMB, Plută și soția au cumpărat trei terenuri intravilane (două în București și unul în Ilfov), o casă de 200 mp în Buftea, au moștenit 1/4 dintr-o casă de 219 mp în București și au strâns depozite de aproape 9000 de euro și aproximativ 80.000 de lei, conform declarației de avere din iunie 2022.

Plută a luat în 2022 un credit de aproape 500.000 de lei (aprox. 100.000 de euro), scadent în 2046, potrivit documentului citat.

Cristian Plută a mai primit 12.500 de euro de la o persoană fizică, Teodora Tuta (Timișoara), sumă în dreptul căreia a scris ”cadou copii”.

În 2022, veniturile salariale ale soților Plută au rămas aceleași ca în 2020.

Citeste si ...