google-site-verification=HDsAXDjCT39w_Vvs8_eX-1608r331qSPVW67w8lEt_w

Semnal de alarmă de la șeful Statului Major: Nu putem pune la pământ dronele rusești. Nu există legislație, dar nici muniție

Șeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiţă Vlad, a acordat recent un interviu în care a vorbit și despre cum ar putea acționa armata română în cazul în care o dronă de luptă ar pătrunde în spațiul aerian al României.

Răspunsul oferit de generalul Gheorghiţă Vlad este unul șocant! Mai exact, armata are mâinile legate, în acest caz, deoarece legea le interzice militarilor, în prezent să reacționeze în astfel de cazuri.

Așadar, militarii nu au legislaţia necesară pentru a doborî dronele de atac care ar mai intra în spaţiul aerian al României, aşa cum s-a întâmplat anul trecut. Pentru a acționa, trebuie schimbate nu mai puțin de patru legi!

„În momentul de faţă, Armata României nu poate să ducă operaţii de luptă pe timp de pace. Trebuie dată o stare excepţională, stare de asediu sau stare de război. Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucţie pe care le avem în momentul de faţă”, a declarat şeful Statului Major al Apărării pentru Europa Liberă.

Scandal de proporții din cauza unei antene 5G. Sătenii s-au luat la harță cu primarul, care se apără cu polițiștii lângă el

Mai exact, legile care ar trebui modificate sunt următoarele: Legea Apărării Naţionale, Legea de organizare şi funcţionare a Ministerului Apărării Naţionale, Legea privind Regimul Armelor şi Muniţiilor şi Legea 257/2021 privind modul de acţiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al României.

„În această lege (n.r. – Legea privind modul de acţiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al României), la articolul opt, de exemplu, pentru că drona este încadrată la aeronavă fără pilot, [militarii – n.r.] trebuie să respecte aceleaşi reguli dacă este combătută, adică: să se ridice serviciul de poliţie aeriană, avionul să dea semnale că s-a încălcat teritoriul sau spaţiul aerian naţional. Şi sunt patru – cinci etape.(…) Drona respectivă bineînţeles că n-o să răspundă la toate alea, că nu e un pilot care să vadă”, a explicat şeful Statului Major al Apărării, care a mai adăugat faptul că drona nu poate fi considerată aeronavă, ci ar trebui trecută la categoria muniție.

Pe lângă faptul că militarii români nu pot doborî dronele care intră pe teritoriul României, se pare că nu mai departe de anul trecut aceștia nici măcar nu aveau cu ce să o facă!

MApN caută peste 5.000 de posturi de soldați profesioniști. Înscrierile se încheie pe 1 martie

„Era un deficit de mijloace. Abia acum a fost semnat contractul cu un furnizor din Coreea de Sud”, a susţinut generalul Gheorghiţă Vlad. La întrebarea „Adică n-aţi avut proiectile?”, el a replicat: „Nu am avut sisteme de combatere. Proiectilul este partea sistemului de angajare”.

Vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare a Camerei Deputaţilor, Mihai Fifor, fost ministru al Apărării Naţionale, spune că legea ar putea fi modificată, dacă MaPN o va cere. „Dacă MApN cere această lege, sigur, ne vom mobiliza”.

Oficialul a mai precizat pentru sursa citată că toate legile Apărării pot fi discutate şi votate în procedură de urgenţă, dacă vor ajunge la Parlament.

Surpriză politică de proporții: Dan Puric a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale susținut de AUR

Citeste si ...