google-site-verification=HDsAXDjCT39w_Vvs8_eX-1608r331qSPVW67w8lEt_w

Prețul carburanților se apropie de 8 lei litrul. Vom vedea mai puține mașini în trafic?

Prețul carburanților se apropie de 8 lei litrul. Vom vedea mai puține mașini în trafic dacă va crește costul de transport cu autoturismul personal?

 

Se anunță vești proaste pentru șoferi. Preţul barilului de petrol a crescut miercuri, 13 septembrie, continuând avansul semnificativ din ziua anterioară. De altfel, prețul barilului de petrol a ajuns aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni, pe fondul temerilor privind producţia din Libia, reducerile de producţie ale OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) şi turbulenţele macroeconomice, transmite Reuters, citat de Realitatea.net.

Astfel, la ora 04:40 GMT, cotaţia ţiţeiului Brent a crescut cu 0,2%, la 92,23 dolari per baril. Similar, cotaţia barilului de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 0,2%, la 89,05 dolari per baril. Marţi, ambele cotaţii au crescut cu aproape 2%, aproape de cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022.

“Perspectivele privind cererea OPEC şi previziunile Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) privind un declin al stocurilor globale de petrol au consolidat aşteptările pieţei privind înăsprirea aprovizionării în viitor”, a apreciat Satoru Yoshida, analist la Rakuten Securities.

Totodată, furtuna severă care a afectat Libia şi a dus la închiderea a patru terminale de unde se exporta petrolul sprijină de asemenea creşterea preţului, a adăugat analistul.

Și rușii anunță o producție mai scăzută de petrol

De asemenea, tot miercuri, ziarul rusesc Izvestia a publicat un interviu cu ministrul Energiei, Nikolai Shulginov, care estima că producţia de petrol a Rusiei ar urma să scadă anul acesta cu 1,5%, la 527 milioane tone metrice (10,54 milioane de barili pe zi – bpd), mai notează Realitatea.net.

Având în vedere că prețurile cresc atât de mult și costurile vor vor fi mai mari, rămâne de văzut dacă românii vor lăsa autoturismele personale acasă pentru a merge cu transportul în comun.

Citeste si ...