google-site-verification=HDsAXDjCT39w_Vvs8_eX-1608r331qSPVW67w8lEt_w

Oamenii din Chilia Veche, avertizați după găsirea bucăților de drone din atacurile Rusiei asupra Ucrainei – Mesajul Primăriei tulcene

Primăria tulceană Chilia Veche a transmis un mesaj către cetăţenii comunei pentu a evita deplasările noaptea pe Dunăre cu bărci cu motor, pentru că sunetul motoarelor poate fi confundat cu sunetul dronelor.

Primarul comunei tulcene Chilia Veche, Alexandru Timur Ciauş, a anunțat că locuitorii nu sunt interesați să părăsească zona sau să își abandoneze gospodăriile, în ciuda riscului unor bombardamente în Ucraina, în apropierea graniței cu România. 

Noile atacuri ale rușilor au avut loc în ultimele zile la granița Ucrainei cu România asupra porturilor Reni și Ismail de peste Dunăre, apoi a fost bombardat portul Chilia Nouă

Localitățile de pe brațul Chilia al Dunării sunt foarte aproape de atacurile rușilor asupra porturilor comerciale de pe malul ucrainean. După resturile dronei prăbușite pe malul tulcean al Dunării în zona localității Plauru, a fost găsit și un glonț în anexa unei case din Chilia Veche. 

Localnicii sunt rugați să anunţe Poliţia dacă descoperă muniţii neexplodate şi să nu mişte de pe loc materiale explozive.

Oamenilor li se recomandă să nu lovească, taie sau demonteze muniţiile neexplodate, să nu aprindă focul deschis în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate sau să le introducă în foc, să nu se joace cu muniţii descoperite neexplodate.

„Trecem cu toţii printr-o încercare, din care putem ieşi cu bine doar dacă respectăm regulile şi vom acţiona împreună. Este extrem de important ca toate recomandările să fie respectate”, a transmis Primăria Chilia Veche.

Mesajul către cetățenii comunei a fost postat pe pagina de Facebook a Primăriei Chilia Veche.

„Ţinând cont de evenimentele înregistrate şi de contextul geopolitic actual determinat de atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei, care a generat atacuri recente şi repetate, aflate în imediata apropiere a graniţelor cu România, recomandăm cetăţenilor: Păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică, liniştiţi-i şi pe ceilalţi, protejaţi copiii, bătrânii şi femeile. Evitaţi deplasările pe timpul nopţii, evitaţi angajarea în discuţii cu necunoscuţi, evitaţi deplasările noaptea pe Dunăre cu bărci cu motor, deoarece sunetul motoarelor poate fi confundat cu sunetul dronelor folosite în atacul împotriva statului vecin, încercaţi să-i ajutaţi pe cei vârstnici sau vulnerabili din familie sau chiar pe vecinii dumneavoastră din aceste categorii de risc, anunţaţi de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale despre descoperirea de muniţii neexplodate.

Nu mişcaţi de pe loc materiale explozive descoperite neexplodate, nu introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii descoperite neexplodate, nu desfaceţi şi nu folosiţi materiale explozive descoperite neexplodate pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente”, au precizat reprezentanţii Primăriei Chilia Veche.

Atacurile cu BOMBE de la granița României, surprinse de români din case

Mărturii șocante ale localnicilor din Chilia Veche, Tulcea și Galați despre atacul cu drone de noapțile trecute. Oamenii au fost treziți în miez de noapte de exploziile care au avut loc pe malul ucrainean și sunt speriați că pot fi loviți de bombele rusești.

Pe 6 septembrie au fost raportate explozii și bombe în portul Chilia Nouă din Ucraina, după ce zilele trecute, porturile Reni și Ismail de peste Dunăre au fost ținta atacurilor. 

Atacurile aproape de granița României s-au înmulțit în ultima săptămână, iar la începutul săptămânii trecute au fost găsite primele resturi din drone probabil rusești. Bombardarea de către ruși a porturilor ucrainene Izmail și Reni s-a intensificat în ultimele săptămâni. 

Primele resturi de dronă au fost descoperite după ce Ucraina a a afirmat că drone rusești au căzut și s-au detonat pe teritoriu românesc în timpul atacurilor din zona Dunării. Loviturile au provocat pagube importante la nivelul infrastructurii ucrainene, iar resturile de drone au incendiat mai multe clădiri, a declarat guvernatorul regiunii Odesa.

Citeste si ...