google-site-verification=HDsAXDjCT39w_Vvs8_eX-1608r331qSPVW67w8lEt_w

Noile cifre după incendiul devastator din Hawaii: 115 morți și cel puțin 66 de dispăruți – orașul Lahaina, ras de pe fața pământului

Numărul persoanelor date dispărute în urma uriaşului incendiu care face ravagii în insula Maui, în statul american Hawaii, a scăzut de la 385 la 66, a anunţat vineri guvernatorul statului, Josh Green, citat de AFP, relatează agerpres.ro.

Departamentul de Poliție din Maui a anunțat că mai există alte 80 de persoane posibil dispărute verificate de FBI. 

Incendiul, cel mai devastator în SUA de peste un secol, a ras practic oraşul turistic Lahaina, fosta capitală a regatului Hawaii.

Incendiul devastator din 8 august a început pe dealurile de deasupra orașului istoric Lahaina, iar în câteva ore s-a răspândit și a cuprins case și clădiri rezidențiale, străzi, galerii de artă și restaurante. Peste 2.000 de clădiri au fost distruse și zeci de oameni și-au căutat salvarea de foc în apele Oceanului Pacific.

La o lună după ce cel mai mortal incendiu din SUA de mai bine de un secol a devastat orașul istoric Lahaina, guvernatorul Hawaii Josh Green a anunțat că numărul celor dispăruți a scăzut la 66. Numărul de morți confirmat rămâne la 115, iar autoritățile vor escorta locuitorii în vizitele la locul fostelor lor proprietăți.

Bilanţul incendiului ar putea să crească încă, a avertizat Green, explicând că poliţia locală anchetează în prezent soarta persoanelor dispărute.

Echipele de intervenţie au terminat căutările pe terenurile arse de incendiu, dar le continuă în mare, unde unele persoane s-au aruncat pentru a scăpa de flăcări.

Numărul ridicat al persoanelor date dispărute ridică temeri că bilanţul victimelor ar putea să crească considerabil.

Căldura generată de incendiu a făcut să distrugă maşini, să transforme casele în cenuşă şi să lase deşeuri periculoase în urmă.

Green a făcut de asemenea bilanţul persoanelor strămutate, indicând că 6.595 dintre acestea sunt găzduite în hoteluri de pe insulă, iar alte 1.100 în adăposturi de moment.

De acum până în două săptămâni, “vom plasa oamenii în locuinţe pe termen lung”, a spus el.

Incendiul din Lahaina a distrus cel puţin 2.200 de construcţii, în principal case, provocând pierderi care ar putea să ajungă la 3 miliarde de dolari, potrivit experţilor în asigurări.

Sunt așteptate ajutoare de zeci de milioane de dolari pentru familii și firme, iar din 8 octombrie restricțiile de călătorie în Hawaii vor înceta, iar West Maui se va redeschide pentru vizitatori, a anunțat guvernatorul Green, potrivit presei locale. Potrivit primelor estimări, pagubele după incendiul uriaș ar fi de aproximativ 5,5 miliarde de dolari.

Citeste si ...