google-site-verification=HDsAXDjCT39w_Vvs8_eX-1608r331qSPVW67w8lEt_w

Minorii până la 16 ani vor avea acces la platformele sociale cu acordul explicit al părinților. Proiect al senatoarei PNL Nicoleta Pauliuc

Conform inițiatoarei, noua legislație își propune combaterea efectelor psihologice și neurologice nocive generate de supraexpunerea la ecrane și dependența de online în rândul copiilor, inclusiv anxietate, depresie și tendințe de izolare socială; a activităților infracționale online la care sunt expuși copiii, având în vedere că unele platforme sociale au devenit locuri unde se desfășoară trafic de droguri, bullying, șantaj și pedofilie; și combaterea comportamentului teribilist încurajat online. Din dorința de validare socială, mulţi utilizatori fac lucruri periculoase sau ilegale, se laudă cu droguri, cu banii câștigați ușor, se filmează gonind cu mașina pe șosele, se laudă cu deţinerea de arme şi se ameninţă reciproc cu reglări de conturi.

Soluțiile propuse de senatoarea Nicoleta Pauliuc

Obiectivul principal al inițiativei este de a oferi părinților mai mult control asupra activităților copiilor lor în mediul online. Senatoarea Nicoleta Pauliuc a propus ca minorii până în 16 ani să aibă acces la platformele sociale doar cu acordul explicit al părinților. De asemenea, giganții tech ar trebui să își adapteze platformele pentru a permite verificarea vârstei utilizatorilor.
Nicoleta Pauliuc, Președinta OFL, a menționat că în state cu democrații consolidate există deja legi sau proiecte similare. În Franța, de exemplu, accesul la social media este interzis până la vârsta de 13 ani și există control parental explicit până la 16 ani.

“Nu îmi doresc promovarea acestei legislaţii pe repede înainte. Îmi doresc un amplu proces de consultare şi dezbatere cu societatea în care să fie implicaţi toţi cei interesaţi de rezolvarea acestei probleme acute pentru viitoarele generaţii: în primul rând copiii trebuie să-şi spună punctul de vedere, părinţii, profesorii, psihologii şi psihiatrii, să ne spună cei din big tech ce se poate face, dar şi instituţiile statului care controlează mediul online, dar şi cele care luptă împotriva fenomenului infracţional”, a declarat liberala Nicoleta Pauliuc.

Proiectul va fi asumat de Organizația Femeilor Liberale (OFL) și, potrivit senatoarei, este de așteptat să existe un consens politic, dată fiind importanța subiectului pentru viitorul copiilor.

Citeste si ...