google-site-verification=HDsAXDjCT39w_Vvs8_eX-1608r331qSPVW67w8lEt_w

Heroină, femei ușoare și moarte subită. Beizadelele din Bucureștiul interbelic – Ionel Ghica

Marți, 31 mai 1932, în presa bucureșteană apărea un titlu care i-a scurtcircuitat pe cititori: „MOARTEA AVIATORULUI IONEL GHICA. SE CREDE CĂ S-A INTOXICAT CU EROINĂ (heroină – N.R.).”

“Gardianul de pe stradă Radu de la Afumaţi — acolo unde Ghica a căzut în nesimţire — a dat următoarele detalii autorităţilor: pe la orele 5.30, un automobil deschis s’a oprit în colţul străzei. Ce s’a petrecut în automobil, — se bănueşte. Un domn [(probabil d. Dinu Toporan) a scos din maşină pe Ionel Ghica. L’a aşezat pe trotuar şi a început să-l frecţioneze. Un adevărat masaj. Ionel Ghica căzuse în stare de inconştienţă, închisese ochii, — din gură se prelingea în fâşii albe, spuma moruţei… In acel moment s’a făcut apel la gardian… Ionel Ghica a rămas în stradă sub privegherea gardianului (…)”, scrie Lupta din iunie 1932.

CINE ERAU PERSONAJELE: IONEL GHICA – AVIATOR ȘI AVENTURIER MONDEN, DINU TOPORAN – PRIETEN, POSIBIL DEALER ȘI PROXENET, GABI MOGÂLEA – VEDETĂ A LUMII MONDENE/SOCIALITE

Jurnaliștii vorbeau despre „teribila degringoladă a unora”, sugerând că principalii vinovați ar fi binevoitorii care i-au hrănit viciile tânărului aviator. De fapt, Ionel Ghica intrase în spitala morții de mai multă vreme; atât aventurile sale aeriene, cât și cele terestre, la volanul mașinilor de curse, fiind tot atâta provocări la adresa morții. Când a simți că are nevoie în permanență de explozia de adrenalina de la manșă sau volan, în viața sa au intrat “COCO” – cocaina, EROINA – heroina, petrecerile interminabile și aventurile amoroase pe bandă rulantă.

Imagine

Unul dintre articolele care anunțau moartea aviatorului Ionel Ghica (sursă captură: Istorie și civilizatie)

STILUL DE VIAȚĂ AL “GENERAȚIEI PIERDUTE” A MARELUI GATSBY FĂCEA RAVAGII ÎN BUCUREȘTI 

Imagine

Extras din Oglida Lunii, 1932, (sursă: Digiteca Arcanum)

Anchetatorii l-au și descris pe tânărul Ghica drept “un înfrânt al criminalei pasiuni a beției reci”, după cum relatează comisarul de poliție și doctor în istorie Florin Șinca, în lucrarea sa „Istoria Poliției Capitalei”. „Întors cu strălucitoare glorie dintr-un raid aeronautic superb a căzut totuși a doua zi chiar în același mediu din care abia evadase. S-a întors la abuzul de chefuri, cocaină, eroină.”

Fiind de o vorba de un reprezentant de frunte al aristocrației românești, o parte a presei a pus tragediei pe seama anturajului și a unor oameni precum „mondenul” Dinu Topoanu sau dealerul Ion Chițu. Același cerc vicios este considerat responsabil și pentru o altă moarte celebră în epocă, cea a divei Gabi Mogâlea, survenită cu puțin timp înainte.

E vorba de sinuciderea frumoasei craiovence Baby Mogălea, survenită la hotel „Athenee Palace” după o noapte în care sinucigaşa a prizat praf alb în compania unor prieteni a căror nume, lucru semnificativ şi reţinut de autorităţi, e întâlnit astăzi în afacerea Ionel Ghica… Cazul Baby Mogâlea, cu toată râvna unora de a înăbuşi afacerea, a provocat în aceea vreme un enorm (…). Primul procuror de pe acea vreme a făcut defileze pe la cabinetul său întreaga lume a celor cari întreţineau focul sacru al beţiilor cu stupefiante” scria presa vremii.

În urma lui Ionel Ghica a rămas un mormânt în paragină, în zona Răcari, performanța celui mai lung zbor solitar la acea vreme (București-Saigon, 20,068 km în cinci zile și jumătate -67,30 ore de zbor efectiv) și un destin perfect descris de replica asociată, câteva decenii mai târziu, cu moartea lui James Dean: „trăiește repede, mori tânăr”.

Citeste si ...