google-site-verification=HDsAXDjCT39w_Vvs8_eX-1608r331qSPVW67w8lEt_w

Exerciții NATO în Marea Baltică – mesaj direct către Rusia

Într-un efort de a demonstra puterea și unitatea Alianței Nord-Atlantice, NATO, au început exerciții semnificative în Marea Baltică.

Cunoscut sub numele de „Northern Coasts,” acest exercițiu implică 14 țări, inclusiv forțe aeriene, maritime și terestre, adunând un total de 3.000 de militari.

De asemenea, participă aproximativ 30 de nave și 15 avioane. Zona de desfășurare se concentrează pe apele de coastă ale Letoniei și Estoniei.

Un aspect notabil al acestor exerciții este testarea apărării spațiului Mării Baltice, subliniind preocupările legate de siguranța regională.

În premieră, la aceste exerciții va participa USS Mesa Verde, o navă amfibie americană de asalt capabilă să găzduiască 800 de soldați și echipamente, subliniind angajamentul SUA față de securitatea regiunii Baltice.

Acest exercițiu vine într-un context de creștere a tensiunilor dintre NATO și Rusia și servește ca o demonstrație clară de forță și unitate din partea Alianței Nord-Atlantice.

 

Tensiunile în regiune au fost întărite de anunțul recent al Rusiei că a doborât două drone ucrainene deasupra regiunii Belgorod, la granița cu Ucraina, deși incidentul nu a provocat victime.

Este evident că regiunea Mării Baltice continuă să fie o zonă de interes major pentru NATO și Rusia, iar exercițiile “Northern Coasts” au loc într-un moment de intensificare a rivalității dintre cele două părți.

Citeste si ...