Astăzi, creștinii ortodocși sărbătoresc pomenirea Sfântului Porfiriu, episcopul Gazei, și a Sfintei Mucenițe Fotini Samarineanca, alături de cei care au pătimit alături de ea pentru credința creștină.
Sfântul Porfiriu, Episcopul Gazei
Sfântul Porfiriu s-a născut în Tesalonic într-o familie bogată și de viță bună. Dorind o viață dedicată credinței, a plecat în Egipt unde s-a călugărit într-un schit. După cinci ani, s-a mutat la Ierusalim, devenind un mare luminător al credințoșilor prin predicile sale. A fost hirotonit preot de Patriarhul Ierusalimului și mai târziu episcop al Gazei.
Văzând nedreptățile suferite de creștini din partea păgânilor, a plecat la Constantinopol pentru a cere sprijin. Cu ajutorul Sfântului Ioan Gură de Aur și al împăratului, a obținut edicte prin care idolatria a fost interzisă în Gaza.
Cu fonduri primite de la împărăteasa Eudoxia, a construit o biserică pe locul unui templu păgân. A rămas episcop al Gazei timp de 24 de ani, făcând numeroase minuni până la mutarea sa la Domnul.
Sfânta Muceniță Fotini Samarineanca
Sfânta Fotini este femeia samarineancă cu care Iisus Hristos a vorbit la fântâna lui Iacov, căreia i-a descoperit adevărata credință. După înălțarea Domnului, Fotini a devenit o misionară ferventă, propovăduind Evanghelia în Africa și Italia, alături de fiii și ucenicii săi.
Pe vremea prigoanelor lui Nero, Sfânta Fotini a fost arestată în Roma, alături de fiii ei și de alți creștini. Deși supusă la torturi cumplite, și-a mărturisit credința până la sfârșit. Mulți dintre torționarii ei s-au convertit la creștinism, fiind martirizați alături de ea.
Astăzi, pomenim și pe frații și fiii Sfintei Fotini, Anatoli, Foto, Fotida, Paraschevi, Chiriachi, Iosi și Fotin, care au pătimit pentru Hristos, alături de mucenicii Sebastian și Hristodul.
Tot în această zi, este pomenit și Sfântul Ioan Calfa, nou mucenic, care a pătimit la Constantinopol în 1575 pentru credința sa ortodoxă.