Marți dimineață procurorii DNA, au desfășurat percheziții la nu mai puțin de 20 de adrese din București și din mai multe județe ale țării, în cadrul unui amplu dosar de corupție legat de mita în vamă.
Operațiunea a avut în vizor sedii de firme din trei județe, inclusiv din Capitală, iar unul dintre punctele de interes a fost Direcția Regională Vamală București.
DNA dezvăluie operațiunea împotriva mitelor la Vamă
Conform informațiilor preliminare, sumele de mită percepute la vamă ajungeau chiar și până la 12.000 de euro. Procurorii DNA au declanșat această acțiune în cadrul unui dosar ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și fapte asimilate acestora de către funcționari publici, între anii 2021 și 2024.
Astfel, instituțiile vizate au fost atent cercetate, iar perchezițiile domiciliare au avut loc în 20 de locații, cuprinzând atât Bucureștiul, cât și județele Ilfov, Dâmbovița și Giurgiu, potrivit surselor Avertizorii de Integritate.
Potrivit comunicatului emis de DNA, una dintre aceste percheziții a avut loc chiar la o instituție publică, în timp ce celelalte au vizat domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale. Operațiunea a fost susținută de Direcția Generală Anticorupție, Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Operațiuni Speciale și Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.
Surse judiciare au dezvăluit că în acest dosar se investighează fapte de luare de mită și trafic de influență, cu implicații majore în funcționarea sistemului vamal.
Potrivit acestora, angajații Direcției Vamale București ar fi primit mită, în mai multe rânduri, sume între 600 și 12.000 de euro, în schimbul facilitării intrării în țară a bunurilor contrafăcute sau a celor lipsite de documente, relatează Avertizorii de Integritate.
De asemenea, sursele menționează că aceste sume ar fi fost oferite de către cetățeni turci și chinezi, care vor fi aduși la audieri la sediul DNA odată cu finalizarea activităților din teren.
Operațiunea DNA vine în contextul unei lupte tot mai intense împotriva corupției și evidențiază eforturile autorităților de a combate acest fenomen care afectează grav instituțiile publice și economia țării.