google-site-verification=HDsAXDjCT39w_Vvs8_eX-1608r331qSPVW67w8lEt_w

Guvernul în ședință: Se pregătesc noi taxe?

Guvernul urmează să discute despre mai multe acte normative printre care se enumeră și eliberarea permisului de conducere internațional, urmat de decontarea cheltuielilor pe lunile mai-iunie privind hrana şi cazarea cetăţenilor refugiaţi din Ucraina, respectiv acordarea facilităţilor de transport pentru elevi şi studenţi.

Ședință guvernamentală de urgență: Se pun la punct detalii privind propunerile fiscale ale premierului Ciolacu, inclusiv majorarea salariului minim și tăieri în sectoarele IT, construcții și agricultură. Se prevede o taxă de 10% pentru tranzacțiile imobiliare și creșteri de TVA.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, proiectul de hotărâre guvernamentală propune modificarea regulilor de circulație rutieră stabilind condițiile pentru obținerea permisului internațional și interzicând înmatricularea vehiculelor furate sau căutate de autorități, atât în țară, cât și în străinătate.

Bugete

De asemenea, Guvernul examinează alocarea de fonduri din Fondul de rezervă bugetară pentru acoperirea costurilor de hrănire și cazare a cetățenilor străini aflați în situații de criză proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.

Din Fondul de rezervă bugetară, se propune suplimentarea bugetului Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene cu 50.000.000 de lei pentru anul 2023, în scopul asigurării finanțării necesare pentru cererile de plată și rambursare către beneficiarii Programului Operațional Infrastructură Mare.

Un alt act normativ discutat în ședința guvernamentală propune alocarea a 331.027.626,13 lei către bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale pentru sprijinirea instituțiilor publice de spectacole, precum teatre, opere și filarmonici. Totodată, Guvernul examinează în primă lectură și un proiect de modificare și completare a unor acte normative în domeniul asistenței sociale.

De asemenea, guvernul pregătește și un proiect de hotărâre privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției, care implică suplimentarea posturilor în instanțele judecătorești și pentru Autoritatea Națională pentru Cetățenie cu specialiști IT. De asemenea, un alt act normativ vizează reorganizarea și funcționarea Ministerului Sănătății, cu eliminarea unor posturi și reducerea altora, stabilind un număr maxim de 421 posturi.

Infrastructură

Guvernul analizează și alte proiecte de hotărâre legate de infrastructura din Portul Constanța, inclusiv modernizarea rețelelor de energie electrică, apă și canalizare, precum și proiectul „Master planul infrastructurii rutiere și de acces” în Portul Constanța, cu extindere și modernizare a drumurilor și pasajelor.

Executivul are în vedere alocarea de fonduri pentru exproprierea terenurilor necesare pentru proiecte de interes național, cum ar fi “Autostrada Sibiu-Pitești” – Secțiunea 4 Tigveni-Curtea de Argeș și “Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă-Otopeni (Magistrala 6, 1 Mai – Otopeni)”.

Tot în ședința de vineri, Guvernul va discuta și despre proiectul de hotărâre privind organizarea și funcționarea Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informațională. De asemenea, se propune revocarea din funcție a lui Florin-Alexandru Zaharia din Consiliul director al Fondului Român de Dezvoltare Socială și numirea lui Mălina Gonț în această poziție.

Potrivit Realitatea.net, Guvernul analizează, de asemenea, proiectele pentru aprobarea Normelor metodologice privind facilitățile de transport pentru elevi și pentru studenții care utilizează transportul feroviar și de metrou în țară.

Citeste si ...