google-site-verification=HDsAXDjCT39w_Vvs8_eX-1608r331qSPVW67w8lEt_w

Volodimir Zelenski a spus „în treacăt” că Putin l-a omorât pe Prigojin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri după-amiaza că Vladimir Putin se află în spatele morții fostului șef al mercenarilor Wagner, relatează Reuters.

Zelenski, care nu a furnizat nicio dovadă care să susțină afirmația sa, a făcut comentariul „în trecere” la o conferință de la Kiev, când i s-a pus o întrebare despre președintele rus.

„Faptul că l-a ucis pe Prigojin – sau cel puțin astea sunt informațiile pe care le deținem noi, nu avem de niciun alt fel – vorbește de asemenea despre raționalitatea lui, despre faptul că este slab”, a spus Volodimir Zelenski.

Mercenarii lui Prigojin, lăsați de izbeliște de guvernul rus. Kremlinul le-a tăiat până și beneficiile promise când se aflau pe front

Noile comentarii ale președintelui ucrainean vin după ce a dezmințit orice posibilă implicare a Ucrainei în accidentul aviatic în care a murit Prigojin, la o zi după apariția informațiilor că avionul care s-a prăbușit în regiunea Tver a Rusiei pe 23 august i-a aparținut și că el se afla la bordul aeronavei, alături de alți comandanți ai grupării Wagner.

Zelenski a insinuat atunci că Putin s-ar afla în spatele accidentului, fără a-l numi direct.

„Nu avem nimic de-a face cu asta. Asta este sigur. Dar cred că toată lumea își dă seama cine are”, a spus Zelenski pe 24 august.

Doar o zi mai târziu, Kremlinul a respins orice sugestii că Putin ar fi ordonat eliminarea fostului său aliat ca fiind o „minciună absolută”.

După ce mai mulți oficiali occidentali, inclusiv președintele american Joe Biden, au exprimat suspiciuni privind natura morții lui Prigojin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile, numindu-le “minciuni absolute”.

„Nu sunt surprins. În Rusia nu se întâmplă multe lucruri în spatele cărora nu este Putin, dar nu știu destule pentru a ști răspunsul”, a spus șeful de la Casa Albă după ce a fost întrebat de jurnaliști cu privire la acest subiect la scurt timp după moartea lui Prigojin.

Ultima înregistrare cu Prigojin agită spiritele conspiraționiste: „Pentru cei cărora le place să discute despre lichidarea mea”

Prigojin, înmormântat fără onoruri militare

Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, a fost înmormântat într-un cimitir din oraşul natal Sankt Petersburg, într-un cadru restrâns și fără onorurile mililare la care avea dreptul. 

”Funeraliile lui Evgheni Prigojin au avut loc într-un cadru restrâns. Cei care doresc să-şi ia rămas bun pot merge la cimitirul Porohovskoie”, se arată într-o scurtă postare pe Telegram, însoţită de fotografia lui Prigojin.

Organizarea funeraliilor lui Prigojin, care şi-a pierdut viaţa într-un accident aviatic pe 23 august, la două luni de la rebeliunea armată a grupului Wagner împotriva conducerii militare ruse, a avut loc în mare secret. Kremlinul a anunţat marţi dimineaţă că preşedintele rus Vladimir Putin nu va fi prezent la înmormântare.

Pe rețelele de socializare au aparut și filmări de la înmormântarea şeful logisticii în Grupul Wagner, Valeri Cekalov.

Vladimir Purin nu a fost prezent la înmormântarea șefului Wagner. „Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu are nicio intenţie de a fi prezent la funeraliile lui Evgheni Prigojin”, a declarat la acea vreme purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters. Preşedinţia rusă nu are informaţii despre organizarea funeraliilor, fiind vorba de o problemă a familiei, a precizat Peskov în faţa reporterilor.

UE crede ca Rusia va găsi rapid un nou lider pentru Grupul Wagner

Citeste si ...