google-site-verification=HDsAXDjCT39w_Vvs8_eX-1608r331qSPVW67w8lEt_w

Rusia acuză SUA de “lipsă de umanitate” după anunțul privind livrarea de muniție cu uraniu sărăcit către Ucraina

“Decizia administraţiei americane de a trimite muniţie cu uraniu sărăcit Kievului este un semn clar de lipsă de umanitate”, a criticat pe Telegram ambasada Moscovei, subliniind riscurile legate de “norii radioactivi în mişcare” provocaţi de exploziile acestor arme, relatează AFP, citat de Agerpres.

Reacţia survine după anunţul Pentagonului privind un ajutor de un miliard de dolari Ucrainei care ar urma să dea un “nou impuls” contraofensivei lansate de Kiev.

Partea strict militară a unei sume de 175 milioane de dolari este destinată în special livrării de muniţie de 120 mm care conţine uraniu sărăcit şi este destinată tancurilor de luptă americane Abrams promise Ucrainei.

Aceste muniţii capabile să străpungă armurile tancurilor sunt controversate din cauza riscurilor toxice pentru militari şi populaţie.

“Statele Unite transferă în mod deliberat arme cu efecte nediscriminatorii”, a indicat ambasada Rusiei. Potrivit acesteia, Washingtonul “refuză să accepte eşecul aşa-zisei contraofensive a forţelor armate ucrainene” şi este gata să “le facă o cruce generaţiilor viitoare”.

Citeste si ...