google-site-verification=HDsAXDjCT39w_Vvs8_eX-1608r331qSPVW67w8lEt_w

Nicolae Ciucă, față în față cu Anca Alexandrescu. Serviciul militar obligatoriu nu se reintroduce! PNL nu poate să nu aibă candidat la președinție – LIVE TEXT

PRINCIPALELE DECLARAȚII

Trebuie să ne teme de escaladarea conflcitului la graniță?

Se poate vorbi de o probabilitate, dar este redusă. Asta nu înseamnă că nu trebuie să discutăm și că nu trebuie să trebuie să ne luăm toate măsurile de descurajare, ceea ce s-a discutat atât la nivelul tutuor instituțiilor de apărare, cât și la nivel al Alianței nord-atlantice. În prezent, această linie de contact se află pe același aliniament ca la începutul conflictului și sperăm să nu avanseze.

Serviciul militar obligatoriu nu se va reintroduce. Există în prezent serviciul voluntar pentru militarii în rezervă. Nu există această discuție (despre reintroducerea serviciului obligatoriu – N.R.) în prezent.

 

Ați plagiat?

Nu, categoric nu! Am întocmit teza de doctorat în conformitate cu regulile și normele de la vremea respectivă.

Veți candida la președinție?

În statutul PNL scrie că liderul partidului trebuie să candideze. Așadar, vom lua o decizie la nivelul partidului și vom urma decizia care va fi luată de colegii mei.

 

NU SE POATE CA PNL SĂ NU AIBĂ CANDIDAT LA PREȘEDINȚIE! 

 

De ce comasați alegerile?

Este o discuție care continuă, sperăm ca la finele săptmâmii să luăm o decizie. Continuăm să analizăm

Unde nu vă înțelegeți?

Orice discuții pe funcții, în momentul de față, nu ar trebui să fie pe agenda de negocieri, pentru că mi se pare incorect pentru români și să le spunem <<Gata, s-a rezolvat, asta este direcția pe care trebuie să mergeți!>>. Este absolut corect va funcția de președinte să fie rezultatul votului poporului.

Ați susține la Primăria Capitalei un candidat PSD?

Aș susține un candidat PNL la primăria Capitalei și întotdeauna există si a treia soluție, motiv pentru care PNL își pregătește armata/activul de partid pentru a-și susține candidatul.

L-ați susține pe Ciolacu la președinție?

Nu sunt membru PSD, sunt membru PNL și voi susține întotdeauna candidatul liberal.

Si dacă se va decide un candidat comun de la PSD?

PNL nu poate să nu aibă un candidat la alegerile prezidențiale, PNL este un partid istoric, partidul cu cea mai îndelungată istorie din politica europeană și nu văd de ce nu ar avea candidat (…) Nu putem să ne înțelegem chiar în toate situațiile. Știți cum se spune, dă Doamne mintea omului de pe urmă, vom vedea.

L.C. KOVESI SAU MAIA SANDU, PROPUSE DE PNL LA PREZIDENȚIALE? “NU AM DISCUTAT ASA CEVA, NICI MĂCAR ÎN GLUMĂ”

L-ați susține pe Geoană la președinție? Există astfel de zvonuri că ar există negocieri între o grupare din PNL cu acesta?

În PNL nu există grupări și tocmai v-am răspuns că PNL va susține un membru al partidului.

Aveți colegi de partid mai prin vestul țării care le-ar dori-o drept cadidate pe Laura Codruța Kovesi sau chiar pe Maia Sandu?

Nu este cazul, nu am discutat așa ceva, nici măcar în glumă!

Colegii militari vă reproșează că ați alocat bani pentru înzestrarea Armatei, dar nu și pentru nevoile cadrelor militare.

Înțeleg supărarea colegilor mei militari,  dar pot să explic cum s-au folosit banii.

Trebuie să avem dotarea necesară pentru a face față oricărei situații, ne uităm la ce se întâmplă în Ucraina, iar în ceea ce privește alocarea la bugetul de salarii si pensii, toate se fac din bugerul Ministerului Apărării, iar datele pe care le știu eu arătau că se alocau cam 55% din total.

Cum comentați evoluția războiului din Ucraina? 

Este un război de uzură și cred că trebuie să apreciem faptul că Ucraina, poporul ucreainean, au voința de a lupta.

Realitatea din câmpul de luptă nu arată că Ucraina pierde, dacă am fi văzut modificări semnificative pe segmente ale frontului, de aceea este foarte greu pentru specialiști să facă o anticipare și cu atât mai puțin că Putin va pierde sau nu.

De ce nu se recalculează și pensiile militarilor și de ce sunt considerate speciale?

Susțin că pensiile militarilor nu sunt speciale, sunt ocupaționale, motiv pentru care tot ce am reușit să fac a fost să asigur implementarea legii, sunt discuții pe legi care sunt contradictorii, sunt militari plătiți pe vechea lege, alți pe noua lege. Există această diferență între cei care au ieșit la pensie în 2010/2011, poate chiar 2015 și s-a menținut această disparitate.

Are de gand PNL sa dubleze numarul de parlamentari pentru diaspora?

Diaspopra trebuie sa aiba un nivel de reprezentare in conformitate cu numarul de romani care isi desfasoara activitatea inafara granitelor tarii. Ca atare, vom sustine un astfel de demers pentru ca este absolut normal si echitabil sa existe acest nivel de reprezentare.

Ce au in comun si ce ii diferentiaza un general de armata si un politician?

Resposabilitatea, onestitatea, loialitatea. Eu vorbesc la modul general. Cred ca avem nevoie in politica de oameni care sa poata sa vina in fata romanilor, sa se uite in ochii lor si sa spune “Fratilor, asta am facut bine, asta am facut rau, asta am gresit, este responsabilitatea mea, imi vad de ceea trebuie sa-mi vad in continuare”. Este absolut necesar sa avem o empatie si tot ceea ce tine de valorile si potentialul acestei tari, de oportunitatile care sunt in caeasta tara, de tot ceea ce inseamna disparitatile acestea, diferenta intre oras si sat, pentru ca acestea sunt chestiuni care tin de tot ceea ce poate sa insemne asumare politica a responsabilitatii.

Dupa mandatul de premier v-ati gandit o clipa sa va retrageti din politica?

Nu exista a ne retrage. Eu le spun colegilor mei, ca multi au aceasta expresie “Am terminat ne retragem”. Nu imi apartine, este a generalului McArthur in al doilea razboi modial din Pacific. Noi nu ne retragem niciodata, ne regrupam si atacam pe alta directie.

Ce veti face ca presedinte sau premier pentru reindustrializarea tarii. Ce va face cu cei care au tradat interesle romanilor, ce va face cu cei din diaspora care ar vrea sa se intoarca acasa. Cand timp va mai tolera exstenta firmelor serviciilor netransparente cu actiuni la purtator

In primul rand trebuie sa spun ca dupa un an si sapte luni ca premier tot ceea cea am putut sa identific este vointa, initiativa si disponibilitatea mediului de afaceri din Romania pentru a se ridica la nivelul de competititvitate al partenerilor de afaceri. Cu totii trebuie sa realizam ca exista o singura sursa de venit la buget, si anume mediul privat. Ei sunt cei care trudesc astfel incat sa putem sa avem venituri la bugetul de stat. Avem nevoie sa ii sprijinim. Guvernul trebuie sa fie un partener al mediului de afaceri pentru a putea sa dezvoltam dupa vointa, capacitatea, disponibilitatea, pasiunea, pentru ca am stat de vorba cu multi oameni de afaceri din diferite domenii, cu totii au reusit sa faca performante din pasiune, din initiativa lor, pe riscul lor, pe banii lor, si avem nevoie ca noi sa ii sprijinim in continuare si sa incurajam mediul de afaceri. Avem nevoie de reindustrializare, este adevarat, pentru ca in momentul de fata, daca ne uitam la deficitul de balanta comerciala, un procent considerabil de peste 2% vine din bunuri si servicii, deci am ajuns sa importam bunuri si servicii. Am mai dat exemplul acesta: Romania importa aproximativ 80% din pasta de rosii. De asemenea, pe partea de produse chimice deficitul de balanta comerciala este foarte mare in conditiile in care Romania a avut combinate si industrie petrochimica foarte consistenta, acum mai sunt cateva locatii unde se mentine aprinsa flacara industriei chimice, si desigur pe domeniul IT. Avem o sansa cu industria IT din Romania, pentru ca a ajuns IT-ul sa produca peste 8% din PIB.

VIDEO

 

 

 

Citeste si ...