Fermierii din Ucraina plantează recolta printre bombe neexplodate. Cum își riscă viața vecinii noștri pentru pâinea zilnică

Fermierii din Herson vor să înceapă din nou muncile agricole ca să își asigure traiul zilnic. Dar plugurile lor continuă să scoată la suprafață muniție neexplodată. Acum, cu ajutorul soldaților ucraineni, aceștia încearcă să curețe terenul.

„Vom trece pe lângă ruină după ruină. Nu a rămas nicio casă neafectată în localitatea aceasta. Unele au fost distruse complet,” spune un fermier ucrainean.

Autoritățile spun că nu mai puțin de două milioane și jumătate de hectare de terenuri agricole din Ucraina trebuie să fie inspectate. 800 de mii dintre acestea sunt prioritare. Fără ele, nu pot începe însămânțările de primăvară.

„Toate sunt acoperite de rachete și proiectile, nici măcar nu știm de ce fel. Am găsit carcasa unei rachete, plină de mine antipersonal,” povestește un oficial responsabil cu curățarea muniției neexplodate.

Imagine

Fermierii din regiunea Herson speră, însă, să poată însămânța măcar 30% din terenurile agricole sezonul acesta. Procesul este unul greu, însă. Deminarea în masă necesită echipamente speciale, pe care Ucraina le așteaptă de la partenerii internaționali. 

Citeste si ...